Muziekinstrumenten

Alfabetische lijst

Muziekinstrumenten in Argentinië

In heel Zuid-Amerika kan vrijwel alles wat geluid maakt als muziekinstrument gebruikt worden, met name als percussie-instrument: van een bedachte ingewikkelde constructie tot de combinatie van twee eetlepels of twee schoteltjes (foto). We streven hier dan ook niet naar volledigheid.
Net als bij de ritmes is er veel beïnvloeding uit andere werelddelen en uit andere Zuid-Amerikaanse landen. Je vindt:

  • instrumenten van de oorspronkelijke bewoners, zoals de quena, de rechte fluit van de Inca’s en de caja, de trom van vóór de Inca’s
  • geïmporteerde instrumenten, zoals de gitaar uit Spanje, de bandoneon uit Duitsland, de conga uit Cuba. Europese instrumenten worden in de volksmuziek vaak fysiek veranderd of op een andere manier gebruikt, zoals de viool als ritme-instrument in de tango en als zelfbouwstrijkinstrument in rurale gebieden.
  • creoolse instrumenten, ontstaan in Zuid-Amerika met invloeden van elders, zoals de bombo (trom) en de charango (klein soort gitaar)

Ook als er bladmuziek bestaat van een stuk wordt er in Zuid-Amerika flexibel omgegaan met het gebruik van instrumenten. Componist Ariel Ramírez liet simpelweg de quena weg als er geen fluitist voor handen was en koos er vaak voor de bas te vervangen door een basgitaar. Ook in Nederland kun je er voor kiezen een instrument weg te laten of te vervangen, maar vooral bij musici die niet vertrouwd zijn met het Argentijns muzikaal idioom kan dan wel makkelijk het karakter van de muziek verloren gaan.

Indeling muziekinstrumenten, hoe zoek ik een instrument op deze site?
In het menu bovenaan vind je onder instrumenten een indeling in soort: snaarinstrumenten, blaasinstrumenten, harmonica’s en twee secties percussie-instrumenten: de echte troms en de overige percussie-instrumenten: ‘ritsels en rammels’, zoals ‘sambaballen’ of een vaas waar je op kan slaan of langs kunt strijken. In die indeling kun je zoeken als je het instrument gezien hebt, maar niet weet hoe het heet.

Als je de naam wel weet, maar meer over de achtergrond wilt weten kun je zoeken in de alfabetische lijst. Bij de beschrijving vind je meestal iets over de oorsprong, vaak over het materiaal en bijna altijd ook voorbeelden in audio en/of video.